Het geluid dat werd waargenomen in het zuiden van de Atlantische Oceaan, rond het moment dat een vermiste Argentijnse onderzeeër vorige week een laatste levenssignaal verzond, "komt overeen met een explosie". Dat heeft de Argentijnse marine donderdag laten weten.

Woordvoerder Enrique Balbi omschreef het geluid dat op 15 november werd geregistreerd als "abormaal, uniek, kort, gewelddadig" en "niet-nucleair". 

Er vindt momenteel een enorme zoektocht op zee en vanuit de lucht plaats om de vermiste onderzeeboot op het spoor te komen. De situatie is inmiddels kritiek, omdat de zuurstof voor de 44 opvarenden bijna op is. Als er wordt gedoken, heeft de onderzeeër voor ongeveer zeven dagen aan zuurstof, die periode is voorbij.

Defect

De marine gaat ervan uit dat de ARA San Juan op de zeebodem ligt en dat het mechanisme om weer naar boven te gaan het niet doet, of dat er een reden is om onder water te blijven. "Na zeven dagen denken wij echter dat het om een defect gaat", zei Balbi eerder op donderdag.

Het laatste teken van leven van de 35 jaar oude, in Duitsland gebouwde San Juan was op 432 kilometer uit de Argentijnse zuidkust. De onderzeeër vertrok uit de zuidelijke stad Ushuaia met Mar del Plata als bestemming.