Het grootste verbond van oppositiepartijen in Syrië ziet geen rol weggelegd voor de Syrische president Bashar al-Assad bij een vredesakkoord onder de vleugels van de VN. Ondanks de militaire overmacht van de regering, wil de oppositie niet wijken.

Zo'n honderdveertig vertegenwoordigers van oppositiegroepen, zoals het Vrije Syrische Leger, kwamen bijeen in de Saudische hoofdstad Riyadh om de gezamenlijke standpunten te bepalen, voorafgaand aan VN-vredesbesprekingen, die op dinsdag 5 december een nieuwe ronde ingaan.

"De deelnemers hebben benadrukt dat er geen politieke overgang kan platsvinden zonder het vertrek van Bashar al-Assad en zijn kliek aan het begin van de overgangsperiode", lieten de partijen na afloop van de besprekingen weten in een verklaring.

De oppositie zegt voorstander te zijn van een door de VN geleid proces dat Syrië in staat stelt een "radicale politieke verandering" te ondergaan van een "autoritair systeem" naar een vrije democratische samenleving. 

Schendingen

Eerdere VN-onderhandelingen mislukten volgens de oppositie door de opstelling van de Syrische regering. "Het politieke proces heeft zijn doel niet bereikt vanwege schendingen door het regime", verklaarden zij. Bombardementen op burgerdoelen, het beleg van gebieden in handen van de rebellen en de arrestaties van tienduizenden dissidenten werden genoemd als voorbeelden.

Op voorhand waren er geruchten dat de oppositiegroepen hun eis dat Assad vertrekt juist zouden afzwakken. In de afgelopen twee jaar heeft de Syrische regering de overhand behaald in de strijd tegen de rebellen, dankzij militair ingrijpen van Rusland.

Elf miljoen

De oorlog in Syrië is nu in zijn zevende jaar en heeft het leven gekost aan honderdduizenden mensen. Meer dan elf miljoen Syriërs zijn voor het oorlogsgeweld op de vlucht geslagen, wat heeft geleid tot de meest ernstige vluchtelingencrisis ter wereld.