De door Saudi-Arabië geleide coalitie die in Jemen tegen de Houthi-rebellen vecht, staat vanaf woensdag voedselhulp en humanitaire hulp toe via de belangrijke haven Hodeidah. Daarnaast mogen vluchten van de Verenigde Naties met humanitaire hulp aan boord landen op de luchthaven van Sanaa.

Dit blijkt uit een verklaring die het Saudische persbureau SPA in handen heeft.

De coalitie sloot begin november alle toegangswegen naar Jemen om zo de wapenleveranties aan de Houthi-rebellen vanuit Iran tegen te houden. Hiertoe werd besloten nadat een uit Jemen afgevuurde raket nabij de Saudische hoofdstad werd onderschept.

Hulporganisaties vrezen sinds de blokkades dat de humanitaire crisis in Jemen nog groter wordt. Naar schatting kampen nu zo'n zeven miljoen mensen met hongersnood. Daarnaast zijn een half miljoen inwoners getroffen door cholera. De Verenigde Naties waarschuwden voor "de grootste hongersnood die de wereld in meerdere decennia heeft gezien met miljoenen slachtoffers tot gevolg".

Vorige week stond de door Saudi-Arabië geleide coalitie weer internationale commerciële vluchten naar Jemen toe. Ook werd de haven van Aden geopend. Woensdag is de haven van Hodeidah aan de beurt, een zeer belangrijke route voor de levering van hulp aan het Arabische land.

Verenigde Staten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson heeft er enkele dagen geleden bij Saudi-Arabië op aangedrongen de blokkade van Jemen niet zo strikt te handhaven. Het is niet bekend of de druk uit Washington doorslaggevend is geweest in de ommezwaai.

Het verzoek van Tillerson aan kroonprins Mohammed bin Salman was een van de vele pogingen die de VS deze maand ondernamen om de oorlogszuchtige buitenlandpolitiek van Riyad te verzachten. Tillerson sprak de Saudische troonopvolger begin deze week telefonisch drie kwartier lang. Dat heeft een van zijn topadviseurs bevestigd.

Burgeroorlog

Door de burgeroorlog in Jemen zijn sinds 2015 meer dan tienduizend doden gevallen. De door de Saudi-Arabië geleide internationale coalitie heeft al duizenden luchtaanvallen uitgevoerd tegen de Houthi-rebellen, die de hoofdstad Sanaa en een deel van het noorden van het land controleren.

De strijd in Jemen wordt gezien als een zogeheten oorlog bij volmacht, die door aartsvijanden Saudi-Arabië en Iran wordt gebruikt om uit te vechten wie de belangrijkste regionale grootmacht is.