Emmerson Mnangagwa vrijdag beëdigd als president Zimbabwe

De Zimbabwaanse voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa (71) is woensdagmiddag teruggekeerd naar Zimbabwe, en wordt daar vrijdag beëdigd als nieuwe president. Dat meldt de staatsomroep ZBC van het Afrikaanse land.   

Mnangagwa werd eerder deze maand door Mugabe uit zijn functie als vicepresident gezet. Daarop vluchtte hij naar Zuid-Afrika. De voorzitter van het Zimbabwaanse parlement, Jacob Mudenda, doet woensdag mededelingen over de huidige situatie in het land.

Volgens de Zuid-Afrikaanse omroep eNCA heeft Mnangagwa voor zijn vertrek naar Zimbabwe woensdagmiddag in Pretoria nog een ontmoeting gehad met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.

Aftreden

Dinsdag liet dictator Robert Mugabe in een ontslagbrief weten het presidentschap van Zimbabwe na 37 jaar op te geven. Dat deed hij naar eigen zeggen op vrijwillige basis. "Ik neem ontslag om een vreedzame machtsoverdracht mogelijk te maken", aldus Mugabe. 

Zijn besluit voorkwam een afzettingsprocedure door het parlement. Ook Mnangagwa riep Mugabe dinsdagochtend nogmaals op af te treden en te luisteren naar het Zimbabwaanse volk. Nadat bekend was geworden dat Mugabe was afgetreden, gingen tienduizenden mensen de straat op om feest te vieren.

Verkiezingen

Partijfunctionaris en minister Patrick Chinamasa van ZANU-PF liet enkele uren na het aftreden van Mugabe weten dat voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa (71) zal worden beëdigd als nieuwe president. Het is de bedoeling dat hij het land gaat leiden tot de geplande verkiezingen van september 2018.

Mnangagwa werd al langer naar voren geschoven als kandidaat om Mugabe op te volgen. 

Tip de redactie