Noord-Koreaanse grenswachten hebben geschoten in de gedemilitariseerde zone (DMZ ) toen zij probeerden een overloper tegen te houden. Dat heeft het Verenigde Naties Commando (UNC) woensdag gezegd.

De vluchtende militair is inmiddels weer bij kennis. Ondanks dat hij vijf tot zes keer geraakt is door kogels van grenswacht, is hij buiten levensgevaar. De grenswachten hadden de overloper bijna te pakken, hij lag slechts een paar stappen voor.

Ook zijn twee Noord-Koreaanse militairen zelfs even kort de officiële grens tussen de twee Korea's overgestoken. Beide feiten zijn een schending van de regels van de wapenstilstand tussen de twee landen.

Legerjeep

Bij de persconferentie werd ook een scherpe video vertoond van de vluchtende militair. Daarop is te zien hoe hij met hoge snelheid in een legerjeep probeert te ontsnappen, terwijl grenswachten hem proberen tegen te houden. Uiteindelijk strandt de jeep en rent hij richting Zuid-Korea.

Op de beelden is goed te zien dat de grenswachten de overloper bijna te pakken hadden, hij lag slechts een paar stappen voor. Ondanks de kogelregen en de vijf kogels die hem raakten, wist hij toch te ontkomen.

UNC heeft Noord-Korea officieel op de hoogte gesteld van de schending van de regels van de wapenstilstand uit 1953.