De Amerikaanse president Donald Trump heeft het dinsdag opgenomen voor de omstreden conservatieve rechter Roy Moore. De Republikeinse senaatskandidaat wordt door meerdere vrouwen beticht van seksueel wangedrag en aanranding.

De Republikeinse fractie in de senaat hoopte dat Trump de druk zou opvoeren om ervoor te zorgen dat Moore zich terugtrekt als kandidaat. De rechter heeft duidelijk gemaakt dat zelf niet van plan te zijn.

Maar Trump sprak dinsdag tijdens een persbijeenkomst bij het Witte Huis zijn steun uit voor Moore. "Hij ontkent alles, hij ontkent het", stelde de president. "Hij heeft gezegd dat het allemaal niet gebeurd is. Daar moeten we naar luisteren."

Het was de eerste maal dat de president zich uitsprak over de zaak.

Openbaar aanklager

De 70-jarige Moore, die in december de Republikeinen vertegenwoordigt in de strijd om de senaatszetel van Alabama, zou in het verleden meerdere minderjarige meisjes hebben betast of aangerand. Ook zou hij zijn functie als openbaar aanklager hebben gebruikt om vrouwen te dwingen te zwijgen over zijn seksuele intimidatie.

Veel prominente Republikeinen willen dat Moore zich terugtrekt als kandidaat. Maar omdat de stembiljetten al zijn gedrukt, is hij de enige die dit kan doen. De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell had vorige week overleg over de kwestie met vicepresident Mike Pence en John Kelly, de stafchef van het Witte Huis.

De rel rond Moore zorgt ervoor dat de Democraten een kans maken de senaatszetel van Alabama, een normaliter Republikeinse staat, te winnen. De Republikeinen hebben met 52 zetels een kleine meerderheid in de Senaat. In de peilingen staat de Democratische kandidaat Doug Jones echter op een kleine voorsprong. 

Straf van God

Senaatsleider McConnell suggereerde eerder dat de Republikeinen een zogenoemde 'write-in-kandidaat' gaan steunen. In theorie kunnen kiezers een naam van een nieuwe kandidaat op het stembiljet schrijven. McConnell zou denken aan Luther Strange, de Republikein die in de voorverkiezingen in Alabama verloor van Moore.

De omstreden Moore haalde in het verleden al regelmatig het nieuws met zijn opvallende uitspraken. Zo stelt hij dat moslims niet in het Amerikaanse congres zouden mogen zitten, wil hij homoseksualiteit strafbaar stellen en noemde hij de aanslagen op 9/11 een straf van God voor de goddeloosheid van de Verenigde Staten.