Meer dan 450 slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas én de organisatoren van het concert stappen naar de rechter. Zij eisen een schadevergoeding van MGM Resorts, het concern dat het hotel waar de schutter zich had verschanst exploiteert.

Schutter Stephen Paddock vuurde bijna tien minuten vanuit een hotelkamer van het Mandalay-hotel op bezoekers van een countryfestival. Met 58 dodelijke slachtoffers was het de meest bloedige schietpartij in de recente Amerikaanse geschiedenis. Ruim vijfhonderd mensen raakten gewond.

De slachtoffers hebben meerdere rechtszaken aangespannen omdat het hotel naar hun mening niet genoeg heeft gedaan om te voorkomen dat Paddock zich met een groot arsenaal aan wapens in de hotelkamer kon verschansen, zo meldt The LA Times.

De slachtoffers eisen een financiële schadevergoeding. De meeste mensen die gewond raakten bij de schietpartij zullen de rest van hun leven kampen met fysieke en psychologische problemen.

Obamacare

Het vooruitzicht dat de Republikeinen het huidige zorgstelsel, Obamacare, willen afschaffen sterkt de gewonden in hun eis. Zij vrezen dat de rekeningen bij de invoering van een nieuw stelsel onbetaalbaar worden.

Volgens de aanklachten die zijn ingediend heeft het Mandalay Bay-hotel "haar taken om redelijkerwijs op te letten" niet goed uitgevoerd. Ook wordt het hotel verweten dat niet meteen de politie werd gebeld nadat Paddock een bewaker had neergeschoten. Volgens de aanklagers had sneller handelen het bloedbad deels kunnen voorkomen.