Het Zimbabwaanse parlement heeft dinsdagmiddag een motie ontvangen van de Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF en de oppositie om president Robert Mugabe (93) af te zetten. Het parlement komt dinsdagmiddag bijeen om het afzettingsproces tegen Mugabe te starten.  

Dat heeft de woordvoerder van het Zimbabwaanse parlement laten weten. Het parlement komt bijeen in een hotel om de procedure voor afzetting te bespreken.

Daar zal zal onder meer worden gestemd over de motie om Mugabe af te zetten. 

Een ooggetuige meldt dinsdagmiddag aan persbureau Reuters dat voor het Zimbabwaanse parlement een demonstratie aan de gang is, waarbij duizenden mensen het vertrek van Mugabe eisen.

De Zuid-Afrikaanse staatsomroep SABC heeft bekendgemaakt dat de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en de Angolese president João Lourenço woensdag naar Zimbabwe afreizen om met de betrokken partijen te spreken. Zuma is ook voorzitter van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC), en gaf al eerder aan dat de SADC bereid is te helpen bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict in Zimbabwe. 

Vergadering

Mugabe had voor dinsdagmiddag een kabinetsvergadering uitgeschreven, waarvoor slechts vijf ministers en de procureur-generaal kwamen opdagen. Zeventien andere ministers kozen voor het bijwonen van een vergadering over de afzettingsprocedure van de president. 

De kabinetszitting was de eerste die Mugabe belegde sinds zijn opgelegde huisarrest.

Mnangagwa

De Zimbabwaanse vicepresident Emmerson Mnangagwa riep Mugabe dinsdagochtend opnieuw op af te treden en te luisteren naar de stem van het Zimbabwaanse volk. Ook zei Mnangagwa, die geldt als de mogelijke nieuwe leider van het land, dat gesprekken met Mugabe de afzettingsprocedure niet kunnen stoppen. Hij zei dat er een nieuw tijdperk aanbreekt voor Zimbabwe.

Zondag liet ZANU-PF weten dat Mugabe binnen 24 uur moest aftreden als president, de functie die hij 37 jaar bezet hield. Dat ultimatum verstreek maandag om 12.00 uur zonder reactie van Mugabe, waarop de afzettingsprocedure in gang werd gezet.