Een forensisch laboratorium in de Engelse stad Manchester heeft mogelijk meer dan tienduizend rechtszaken benadeeld door data te manipuleren. Driekwart van de zaken van 42 verschillende politieorganisaties betrof verkeersovertredingen, zoals rijden onder invloed.

Vooralsnog zijn er geen gevolgen voor verkrachtings-, geweld- of moordzaken, zegt de organisatie van politiecommandanten dinsdag tegen de zender ITV.

Naast de verkeersovertredingen is er ook gemanipuleerd bij seks- en geweldsdelicten. Ook bij zaken over de voogdij tijdens scheidingen zijn drugstesten gemanipuleerd.

Rechtszaken

Na nieuwe testen zijn twee zaken tegen mensen die onder invloed van drugs hebben gereden geseponeerd. En het hof van beroep moet zich opnieuw buigen over twee fatale verkeersongevallen. Vijftig zaken zijn vervallen, omdat er geen monsters meer waren om opnieuw te testen.

Nick Freeman, advocaat van meerdere mensen van wie testen zijn gemanipuleerd, zegt tegen de BBC dat de gevolgen desastreus kunnen zijn. "Mensen kunnen hun kinderen verliezen of opgepakt worden. Hun hele leven kan worden vernietigd. Mensen gaan ervan uit dat deze tests honderd procent accuraat zijn. Dan mag dit niet gebeuren."

Aanhoudingen

Twee medewerkers van het laboratorium zijn aangehouden en vijf anderen zijn verhoord over de mogelijke manipulatie. Over de redenen van de medewerkers is niets bekendgemaakt.

De twee eerstgenoemden werkten ook in een ander laboratorium, waar nu eveneens onderzoek wordt gedaan naar mogelijke beïnvloeding van testresultaten.

De nieuwe test zijn aan de gang en voor zeventig procent van de zaken al voltooid. De zaken met veel urgentie zijn eerst behandeld. Alle resultaten worden in 2018 verwacht.