De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft liever nieuwe verkiezingen dan dat zij de leiding krijgt over een minderheidskabinet.

En als er nieuwe verkiezingen komen, dan wil zij opnieuw de CDU aanvoeren, zei zij maandag voor de publieke zender ARD. Tegen een andere zender, ZDF, zei zij dat terugtreden niet in haar is opgekomen. "Ik denk dat Duitsland alleen behoefte heeft aan stabiliteit."

De formatiebesprekingen die na de Bondsdagverkiezingen tussen de CDU, CSU, FDP en Groenen werden geopend liepen zondag spaak. Voor een nieuwe 'grote coalitie' met de SPD staat Merkel nog open, maar de SPD zelf wil dat niet. Een minderheidsregering die van stemmen uit de rechtse Alternative für Deutschland afhankelijk zou zijn, sloot zij uit.

In die verkiezingsstrijd kan Merkel rekenen op de steun van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, zo zei CSU-voorzitter Horst Seehofer.

Stabiel

De coalitie van CDU/CSU, FDP en Groenen was op basis van de zetelverdeling na de parlementsverkiezingen van 24 september de enige reële mogelijkheid zonder de SPD.

De FDP stopte met onderhandelen, omdat de partij geen resultaat meer verwachtte waarmee ze kan leven. "Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren", concludeerde partijleider Christian Lindner.

Nederlaag

Dat plaatst Merkel voor een dilemma. Op grond van de verkiezingen in september is eigenlijk geen andere coalitie mogelijk, zonder dat de sociaaldemocraten van de SPD meedoen. Die hebben echter na een historische verkiezingsnederlaag bezworen daar niet aan te beginnen.

De sociaaldemocraten lieten maandag blijken niet van gedachten te zijn veranderd. De partij vindt ''het belangrijk dat de burgers de toestand opnieuw kunnen beoordelen en wij zijn niet bang voor nieuwe verkiezingen'', aldus het SPD-bestuur.

President Frank-Walter Steinmeier leek nog niet warm te lopen voor mogelijke nieuwe verkiezingen. Hij riep politieke partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen en te proberen alsnog tot een oplossing te komen.