Het Hooggerechtshof in Irak heeft het referendum over de afscheiding van de Koerdische gebieden maandag ongrondwettelijk verklaard. 

Dat heeft een gerechtsfunctionaris aan persbureau Reuters laten weten. Volgens hem wordt de uitslag ongeldig verklaard.

In het niet-bindende referendum stemden de Koerden op 25 september met een overweldigende meerderheid voor een onafhankelijk Koerdistan. Meer dan negentig procent van de Iraakse Koerden stemde voor onafhankelijkheid.

Direct na de uitslag van het referendum verklaarde ook de centrale regering in Bagdad het referendum al ongrondwettelijk. Ook buurlanden Turkije en Iran, die eveneens veel Koerdische inwoners hebben, zijn fel tegen een onafhankelijk Koerdistan.

Dialoog

Bagdad vroeg afgelopen maand aan de Koerdische Autonome Regio (KRG) om de uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum ongeldig te verklaren in ruil voor dialoog met Irak, maar dat voorstel werd geweigerd.

Op 6 november bepaalde het Hooggerechtshof al dat geen regio of provincie in Irak zich kan afscheiden. De regering in Iraaks Koerdistan liet weten zich neer te leggen bij die uitspraak.

De Iraakse Koerden streven al sinds de val van het Ottomaanse Rijk, na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), naar de vestiging van een eigen staat. Zij zijn de grootste etnische minderheid in de regio. In Koerdistan leven ongeveer dertig miljoen mensen. 

Grote aantallen Koerden stemmen in referendum om onafhankelijkheid
43
Grote aantallen Koerden stemmen in referendum om onafhankelijkheid