De Zimbabwaanse president Robert Mugabe (93) is in tegenstelling tot wat werd verwacht niet opgestapt als leider van Zimbabwe. De president was een deadline gesteld om voor maandag op te stappen.

Mugabe heeft in een verklaring op de nationale televisie gesproken over het conflict met zijn partij ZANU-PF en de legerleiding. 

Mugabe heeft aangegeven gewoon president te zijn tijdens het partijcongres in december. Hij liet weten dat hij de veranderingen binnen ZANU-PF begrijpelijk vindt. "Toch moeten we ons niet laten leiden door bitterheid en wraakgevoelens." Over de mogelijkheid om af te treden heeft hij niets gezegd in zijn verklaring.

De leider van de legerveteranen, Chris Mutsvanga, reageerde kort na de toespraak en zei dat "zijn mond open viel van verbazing" toen hij de speech hoorde. Mutsvanga kondigde direct aan dat de afzettingsprocedure maandag wordt gestart en dat woensdag "het volk de straten van Harare inneemt" tijdens een demonstratie tegen Mugabe.

Ultimatum

Zondagochtend liet ZANU-PF weten Mugabe af te zetten als partijleider, dat ging gepaard met een ultimatum voor de leider. Mugabe moest binnen 24 uur aftreden als president, de functie die hij 37 jaar bezet hield. Bij een weigering zou de partij een afzettingsprocedure starten. Daarnaast werd zijn vrouw Grace Mugabe (52) uit de partij gezet.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai liet weten "met stomheid te zijn geslagen". "Hij speelt een spelletje en heeft het hele land teleurgesteld."

Een officiële reactie van ZANU-PF over de verklaring van Mugabe is er nog niet. Mugabe werd tijdens zijn toespraak vergezeld door de legerleiding, die na de toespraak begonnen te applaudiseren en het eens leek te zijn met zijn aanblijven.

Mnangagwa

Voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa is naar voren geschoven als kandidaat om de nieuwe president te worden, dat liet partijfunctionaris en minister Patrick Chinamasa weten tijdens een persconferentie. 

Zondagavond (Nederlandse tijd) werd de presidentiële garde al gesignaleerd bij het verblijf van Mnangagwa, wat een teken was van de overdracht van de macht in het land.

Mnangagwa gold lange tijd als de gedoodverfde opvolger van Mugabe, tot hij eerder dit jaar op een zijspoor werd gezet ten gunste van Mugabes 52-jarige echtgenote. Hij was destijds vicepresident.

Het centrale comité van de Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF kwam zondagochtend definitief bijeen om zich te beraden over de positie van partijleider Mugabe.