Robert Mugabe is officieel afgezet als leider van de Zimbabwaanse regeringpartij ZANU-PF. Ook is hij geroyeerd als lid. Zijn vrouw Grace Mugabe is ook ontheven uit haar functie als hoofd van de vrouwenpartij.

Leden van het centrale comité van de partij kwamen zondag bijeen om zich te beraden op de positie van Mugabe. "Hij is eruit gezet", zei een bron binnen de partij. "Emmerson Mnangagwa is onze nieuwe leider."

Drie andere gedelegeerden bevestigden het ontslag van Mugabe. Ook presidentsvrouw Grace is volgens een ingewijde uit de regeringspartij gezet.

Mnangagwa gold lange tijd als de gedoodverfde opvolger van Mugabe, tot hij eerder dit jaar op een zijspoor werd gezet ten gunste van Mugabes 52-jarige echtgenote. Hij was destijds vicepresident.

Het centrale comité van de Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF kwam zondagochtend definitief bijeen om zich te beraden over de positie van partijleider Robert Mugabe. 

Groot feest op straat door vertrek president Mugabe
65
Groot feest op straat door vertrek president Mugabe

Machtsovername

Sinds de machtsovername door het leger in Zimbabwe bemiddelt de priester Fidelis Mukonori, een vertrouweling van Mugabe, tussen de president en het leger. Tegen staatsmedia zei Mukonori zaterdag dat Mugabe zondag in gesprek gaat met het leger.

Duizenden Zimbabwanen zijn zaterdag de straat op gegaan om het aftreden van de 93-jarige Mugabe te eisen. Het leger moest zaterdag ingrijpen toen betogers oprukten naar de ambtswoning van Mugabe. De demonstranten begonnen volgens het Britse Sky News een sit-in, nadat ze door militairen waren tegengehouden. Aan het eind van de middag riep het leger de actievoerders op naar huis te gaan.

Andere demonstranten namen al een voorschot op zijn aftreden en vieren zijn beoogde vertrek al. Ze trokken zingend en dansend door de straten van de hoofdstad Harare. Sommigen zwaaiden met de vlag van Zimbabwe of omhelsden soldaten.

Staatstelevisie

Het Zimbabwaanse leger nam deze week de controle over het land over. Zo staat onder andere de staatstelevisie onder hun controle en ze plaatsten de president en zijn vrouw onder huisarrest. 

Daarop vergrootte niet alleen het leger, maar ook de ZANU-PF de druk op Mugabe. Beide partijen willen dat Mugabe het presidentschap van Zimbabwe na 37 jaar neerlegt. De president zou te oud en niet meer bekwaam zijn om te regeren volgens zijn partij ZANU-PF en het leger, maar hij weigert vooralsnog op te stappen.