Het centrale comité van de Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF komt zondagochtend definitief bijeen om zich te beraden over de positie van partijleider Robert Mugabe. Volgens bronnen binnen de regeringspartij zal de Zimbabwaanse president dan worden afgezet als leider van de partij. 

De bronnen lieten ook weten dat Grace Mugabe, de vrouw van Robert, uit haar functie als hoofd van de vrouwenafdeling van de partij zal worden ontheven. De partij zou de ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa in diens functie willen herstellen. 

Mnangagwa gold lange tijd als de gedoodverfde opvolger van Mugabe, tot hij eerder dit jaar op een zijspoor werd gezet ten gunste van Mugabes 52-jarige echtgenote. 

Sinds de machtsovername door het leger in Zimbabwe bemiddelt de priester Fidelis Mukonori, een vertrouweling van Mugabe, tussen de president en het leger. Tegen staatsmedia zei Mukonori zaterdag dat Mugabe zondag in gesprek gaat met het leger.

Duizenden Zimbabwanen zijn zaterdag de straat op gegaan om het aftreden van de 93-jarige Mugabe te eisen. Het leger moest zaterdag ingrijpen toen betogers oprukten naar de ambtswoning van Mugabe. De demonstranten begonnen volgens het Britse Sky News een sit-in, nadat ze door militairen waren tegengehouden. Aan het eind van de middag riep het leger de actievoerders op naar huis te gaan.

Protest

Andere demonstranten namen al een voorschot op zijn aftreden en vieren zijn beoogde vertrek al. Ze trokken zingend en dansend door de straten van de hoofdstad Harare. Sommigen zwaaiden met de vlag van Zimbabwe of omhelsden soldaten.

Het Zimbabwaanse leger nam deze week de controle over het land over. Zo staat onder andere de staatstelevisie onder hun controle en ze plaatsten de president en zijn vrouw onder huisarrest. 

Daarop vergrootte niet alleen het leger, maar ook de ZANU-PF de druk op Mugabe. Beide partijen willen dat Mugabe het presidentschap van Zimbabwe na 37 jaar neerlegt. De president zou te oud en niet meer bekwaam zijn om te regeren volgens zijn partij ZANU-PF en het leger, maar hij weigert vooralsnog op te stappen.

De neef van Mugabe zei zaterdag dat de president, ondanks het feit dat hij al enkele dagen nauwelijks heeft geslapen, strijdvaardig en in goede gezondheid is. Mugabe zou niet van plan zijn "om te breken met de grondwet of met het legitimeren van een coup."