Saudi-Arabië heeft zijn ambassadeur in Duitsland teruggeroepen voor overleg. Aanleiding hiervoor zijn de opmerkingen van Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, over de rol die Saudi-Arabië zou hebben in de crisis die in Libanon is ontstaan rondom het vertrek van premier Saad al-Hariri.

De crisis ontstond doordat premier Al-Hariri aan het begin van deze maand bekend maakte dat hij vertrekt. Hij deed dat vanuit Saudi-Arabië en is sindsdien niet meer in Libanon geweest. 

De Libanese president Michel Aoun, die ervan overtuigd is dat de premier wordt vastgehouden in Saudi-Arabië, weigert het ontslag van Al-Hariri te aanvaarden. Hij eist dat de polticus terugkeert naar eigen land om uitleg te geven.

Gabriel stelde dat Al-Hariri terug moest kunnen keren naar Libanon en hij waarschuwde voor "bloedige conflicten". Vrijdagavond twitterde Al-Hariri zelf dat het "een leugen is dat ik word vastgehouden in Saudi-Arabië. Ik ben onderweg naar het vliegveld, meneer Sigmar Gabriel."

Parijs

Al-Hariri kwam zaterdagmorgen op uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron aan in Parijs, en gaf daar aan woensdag terug te keren naar Libanon. Hij heeft president Aoun op de hoogte gesteld van zijn plannen.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven de uitspraken van Gabriel te verdedigen. "We hebben grote zorgen over de stabiliteit in de regio en roepen alle partijen op de spanningen af te bouwen", liet het ministerie weten. "Het openlijk aanspreken van onze internationale partners past daarbij. We richten onze boodschap op alle spelers in de regio."