Voormalig directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) Emsley Tromp gaat vrijuit. De rechtbank op Curaçao sprak hem vrijdag vrij van belastingfraude. 

Tromp heeft fouten gemaakt met zijn belastingaangiften, maar volgens de rechter is niet bewezen dat hij dit met opzet deed.

Het Openbaar Ministerie had een geldboete van 10 miljoen Antilliaanse gulden geëist (bijna 5 miljoen euro). Daarnaast vond justitie een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden op zijn plaats.

De rechter oordeelt dat Tromp soms onvoldoende zorgvuldig is geweest, maar niet dat hij zich daarbij van de risico’s bewust is geweest. De oud-directeur werd door een fiscaal adviseur bijgestaan. Het gerecht acht daarom niet bewezen dat Tromp willens en wetens onjuiste aangiften heeft ingediend. 

Tromp was sinds 1991 directeur van de centrale bank. Vanwege de verdenking werd hij vorig jaar op non-actief gezet. In oktober werd hij ontslagen. De advocaat van Tromp noemt de uitspraak ''de eerste stap op weg naar eerherstel''.