Zeker vijf mensen zijn vrijdag omgekomen bij botsingen tussen veiligheidstroepen en aanhangers van de oppositie in Kenia. Dit gebeurde nadat oppositieleider Raila Odinga terugkeerde in het Afrikaanse land.

De politie trad op met traangas, wapenstok en waterkanon om de betogers te verspreiden. Volgens Odinga, die door honderden aanhangers vanaf het vliegveld naar de binnenstad van Nairobi werd vergezeld, schoot de politie ook met scherp.

De politie zei geen geweld tegen de oppositieaanhangers te hebben gebruikt. De doden zouden plunderaars zijn, die door woedende menigten werden doodgeslagen nadat ze waren betrapt. ''Deze incidenten speelden zich af voordat de politie ter plaatse was'', zei de politie.

Boze Kenianen gooiden vrijdag stenen naar de agenten. Ook werden twee wagens, waaronder een politieauto, in brand gestoken.

Verkiezingen

Odinga gaf president Uhuru Kenyatta de schuld van het geweld. Hij is uit de Verenigde Staten naar Kenia teruggekeerd om leiding te geven aan een ''nationale verzetsbeweging'' tegen de uitslag van de verkiezingen eind oktober.

Kenyatta won de verkiezingen met 98 procent van de stemmen doordat Odinga de stemming boycotte. De oppositieleider was ervan overtuigd dat een eerlijke gang van zaken onmogelijk was. Het opkomstpercentage lag uiteindelijk rond 39 procent.

De verkiezingen waren een herhaling van die in augustus, die door het hooggerechtshof ongeldig werden verklaard. Toen ging nog bijna 80 procent van de ruim negentien miljoen stemgerechtigden naar de stembus. Kenyatta kwam als winnaar uit de bus, maar Odinga claimde dat hij degene was die de meeste stemmen had gekregen.

Het hof doet maandag uitspraak over klachten over de nieuwe verkiezingen.