De Brusselse raadkamer heeft de belissing over de uitlevering van de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers vrijdag uitgesteld. 

De raadkamer neemt nu een besluit op 4 december. Uitspraak zou acht of tien dagen daarna zijn. De ex-premier en zijn ministers mogen het besluit in vrijheid afwachten. De zaak zou te complex zijn om meteen tot een oordeel te komen.

Puigdemont en de vier oud-bewindslieden vertrokken naar België, nadat de Spaanse premier Mariano Rajoy de Catalaanse regioregering ontbond. De Spaanse rechtbank vaardigde kort daarna een Europees arrestatiebevel voor hen uit. 

Het Catalaanse parlement zou eenzijdig de onafhankelijkheid van de regio hebben uitgeroepen in de nasleep van een omstreden referendum. De afgezette politici worden in het arrestatiebevel onder meer beschuldigd van rebellie, opruiïng en verduistering. Puigdemont heeft een Belgische advocaat in de arm genomen om zijn eventuele uitlevering aan te vechten.

Nog tien Catalaanse prominenten zitten vast in Spanje omdat zij de Catalaanse onafhankelijkheid hadden uitgeroepen. Zaterdag zijn meer dan 750.000 Catalanen de straat opgegaan in Barcelona om de vrijlating van de voormalige leiders te eisen.