De onderhandelingen tussen CDU, zusterpartij CSU, de liberale FDP en de Groenen voor een coalitie in Duitsland gaan vrijdagmiddag verder. Tot dusver verlopen de gesprekken erg moeizaam.

De vier partijen hebben na een lange avond en nacht onderhandelen de onderhandelingen rond 04.00 uur 's nachts voor enkele uren uitgesteld.

De partijen waren donderdagavond aan een onderhandelingsronde begonnen waarbij grote verschillen op de gebieden van het klimaat, de gezinshereniging van vluchtelingen en financiën uit de weg moesten worden geruimd. Na bijna vijftien uur praten was dat nog niet gelukt en zijn de gesprekken voor even gestopt.

Volgens Duitse media is het vertrouwen tussen de partijen niet groot en slinkt de kans dat er een coalitie zal ontstaan. Vooral de gezinshereniging van vluchtelingen zou een struikelblok zijn. De Groenen willen hier miljoenen voor hebben, terwijl het CSU daar fel tegen is.

Jamaica

Bondskanselier Angela Merkel had vooraf laten weten dat er donderdag beslissende onderhandelingen moesten plaatsvinden. De partijen moeten er onderling uitkomen, omdat andere coalities volgens waarnemers vermoedelijk niet haalbaar zijn.

Vanwege de kleuren van de onderhandelende partijen, zwart, geel en groen, wordt ook wel gesproken van een Jamaica-coalitie.

Verlenging

De gesprekken gaan door, desnoods tot en met zaterdag, liet algemeen secretaris Peter Tauber van de CDU weten. "We gaan de verlenging in", zei Cem Özdemir van de Groenen. Hoe lang die gaat duren hangt volgens hem van de scheidsrechter af. "Maar het resultaat is doorslaggevend".

Christian Lindner van de FDP gaf vrijdagmorgen toe dat er op het gebied van klimaat en migratie nog altijd verschillen zijn, maar dat hij optimistisch was dat de resterende meningsverschillen opgelost kunnen worden. "Zo'n historisch project mag niet mislukken omdat we enkele uren tijd te kort komen", zei hij.

De partijen hadden zichzelf een deadline opgelegd, die donderdagavond verliep. Toch gaan de gesprekken vrijdag verder.