VS wil onafhankelijk onderzoek naar schenden mensenrechten Rohingya

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft woensdag opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de vermeende mensenrechtenschendingen tegen Rohingya-moslims in Myanmar. 

Hij deed dat na een bijeenkomst met militaire en civiele leiders uit het Aziatische land.

Sinds eind augustus zijn zo'n zeshonderdduizend Rohingya vanuit Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht. Dat gebeurde nadat het leger hard optrad na aanvallen van Rohingya-opstandelingen. Tillerson sprak op een gezamenlijke persconferentie met de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi over ''gruwelijke taferelen''.

Vluchtelingen beschuldigden Myanmarese militairen en burgerwachten eerder van moordpartijen, verkrachtingen en het platbranden van dorpen. Het leger stelde deze week dat uit eigen onderzoek is gebleken dat daar geen sprake van was. De strijdkrachten zeggen zich bij hun interne onderzoek te hebben gebaseerd op verklaringen van duizenden mensen uit tientallen Rohingya-dorpen. Mensenrechtenorganisaties vinden die conclusie ongeloofwaardig.

Maandag bleek uit cijfers van onder meer hulporganisatie Save the Children dat bijna en kwart van de kinderen in vluchtenlingenkampen voor Rohingya in Bangladesh lijdt aan een acute vorm van ondervoeding.

Lees meer over:
Tip de redactie