De Amerikaanse minister Jeff Sessions (Justitie) kan zich toch een vergadering herinneren waarin een campagnemedewerker zou hebben gesproken over zijn Russische connecties. De bewindsman verklaarde tegenover een commissie van het Huis van Afgevaardigden dat hem niet in detail bijstaat wat destijds is gezegd.

De bijeenkomst uit maart 2016 ligt weer onder een vergrootglas omdat de minister eerder verklaarde dat hij niet op de hoogte was van contacten tussen campagnemedewerkers en de Russen. Later bleek dat adviseur George Papadopoulos tijdens de bijeenkomst zei dat hij via zijn contacten kon helpen bij het regelen van een ontmoeting tussen president Poetin en Donald Trump.

Bij die bijeenkomst was destijds ook Sessions aanwezig. Hij zou Papadopoulos naar verluidt hebben teruggefloten. "Ik meen dat ik hem duidelijk wilde maken dat hij niet gemachtigd was om de campagne te vertegenwoordigen ten overstaan van de Russische regering of welke buitenlandse regering dan ook", zei Sessions.

Niet gelogen

Eerder stelde Sessions dat hij zich niets kon herinneren van de mogelijke vergadering in maart 2016, die Sessions zou hebben geleid. "Pas nadat ik het verhaal van Papdopoulos hoorde begon er wat te dagen, maar buiten wat ik tegen Papadopoulos heb gezegd weet ik er niets meer van." 

Sessions blijft erbij dat hij niet heeft gelogen onder ede toen hij getuigde niets te weten van de betreffende vergadering. "Het gebeurde achttien maanden voor het verhoor en als het op dat moment was binnen geschoten had ik het graag gezegd, want ik was tegen de voorgestelde ontmoeting, maar ik kon het me toen echt niet herinneren."

Voor de minister van Justitie is er dan ook niets veranderd. "Mijn antwoorden zijn niet anders", concludeerde Sessions. "Ik heb altijd de waarheid gezegd en alles wat ik mij kon heugen heb ik eerlijk verteld. Ik accepteer daarom ook niet en verwerp de beschuldigingen dat ik onder ede heb gelogen." 

Page

Sessions ging dinsdag ook in op een verklaring van een andere oud-campagnemedewerker, Carter Page. Hij erkende eerder in juli 2016 naar Moskou te zijn gereisd. Page sprak daar Russische functionarissen, maar deed dat naar eigen zeggen niet namens de Trump-campagne.

Page zou Sessions terloops hebben verteld over zijn geplande Ruslandreis, maar de minister zei zich daar niets van te kunnen herinneren. Hij benadrukte de verklaring van Page niet tegen te spreken.