Getuigen hebben militaire voertuigen richting de Zimbabwaanse hoofdstad Harare zien rijden. In het land heerst sinds de verbanning van voormalig vice-president Emmerson Mnangagwa politieke onrust. De legerleiding is het niet eens met de verbanning van Mnangagwa.

President Robert Mugabe (93) vond dat de voormalig vice-president niet loyaal was en verbande hem. De weg lijkt nu vrij voor de vrouw van Mugabe, Grace (52) om haar man op te volgen als president. Mnangagwa leek tot zijn verbanning de beste kandidaat om Mugabe op te volgen.

Naast Mnangagwa heeft Mugabe onlangs meerdere veteranen van de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog uit zijn partij, ZANU PF, en de regering gezet. De leider van de strijdkrachten, Constantino Chiwenga, dreigde maandag dat "het leger niet zou aarzelen om in te grijpen'' om de revolutie te beschermen. Het is voor het eerst dat het leger zulke uitspraken doet.

Jongerenbeweging

Grace Mugabe is populair bij de jongerenbeweging van de partij, die haar graag als nieuwe president ziet. Kudzai Chipanga, de leider van deze beweging, liet weten dat het leger niets moest doen. Mocht het leger toch ingrijpen, dan zijn de leden van de jongerenbeweging "bereid om te sterven voor Mugabe". 

ZANU PF kwam dinsdagavond met een officieel statement over de actie van de legerleiding. De actie werd scherp veroordeeld. "Wij zullen nooit toegeven aan militair ingrijpen." Het vervoeren van de legervoertuigen en het statement van de legerleiding maandag hebben volgens de partij van Mugabe iets weg van hoogverraad.