Het dodental van de aardbeving in Iran en Irak van zondag is opgelopen tot boven de 450. Ten minste 6600 personen raakten gewond. In de nacht van maandag op dinsdag meldde de Iraanse staatstelevisie dat de zoektocht naar overlevenden in het grensgebied is gestaakt.

In het stadje Sarpol-e Zahab, op zo'n vijftien kilometer van de grens met Irak, zouden zeker 236 doden zijn. In Irak zijn zes doden gevallen en 68 mensen gewond geraakt, meldt het crisiscentrum van de regionale overheid.

De beving, die een kracht had van 7,3, deed vooral het westen van Iran schudden. Met name in de provincie Kermanshah is de schade groot. Ook aan de Iraakse kant van de grens vielen slachtoffers. Daar kwamen volgens de autoriteiten zeker acht mensen om het leven. 

De grootste schade deed zich voor in de plaats Darbandikhan, 75 kilometer ten oosten van de stad Sulaimaniya. Het voornaamste ziekenhuis raakte zwaar beschadigd en zit zonder elektriciteit.

Door de aardbeving ontstonden ook landverschuivingen in het gebied, deze bemoeilijken het reddingswerk.

Teheran

Het epicentrum van de beving lag op 32 kilometer van de stad Halabja in het Koerdische deel van Irak en kon in de hoofdsteden Teheran en Baghdad gevoeld worden. Zeker veertien provincies in Iran zijn getroffen door de beving. Er zijn naschokken gemeten met een kracht van 4,5 en 4,7.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft namens Nederland zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de aardbeving.