Britse premier May beschuldigt Rusland van bemoeienis met verkiezingen

De Britse premier Theresa May heeft maandagavond Rusland beschuldigd van "inmenging in verkiezingen" en het "plaatsen van fake news" op internet. Poetin zou hiermee "de internationale orde" willen ontwrichten.

May deed haar uitspraken volgens Britse media tijdens een groot politiek banket.

"Wij weten wat jullie willen proberen", zei de premier tegen Rusland. "En jullie zullen hier niet in slagen. Jullie onderschatten de veerkracht van onze Europese democratieën en de aantrekkingskracht van een open, vrije samenleving. We willen geen nieuwe Koude Oorlog, maar het Verenigd Koninkrijk en Europa zijn wel voorbereid en standvastig."

De toespraak van May leek ook een sneer te zijn naar de Amerikaanse president Donald Trump. Deze sprak van het weekend op een Aziatische top met de Russische president Vladimir Poetin over de vermeende beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen door Rusland. Trump geloofde Poetin toen deze zei dat Rusland dat echt niet heeft gedaan.

Bezoek

Vrijwel alle Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben de afgelopen twee jaar stapels bewijzen aangedragen waaruit blijkt dat dit wel het geval is. Op basis van deze informatie is speciaal aanklager Robert Mueller een enorm onderzoek begonnen. Dit heeft de afgelopen weken tot de eerste dagvaardingen geleid.

Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, brengt nog voor het eind van het jaar een bezoek aan Rusland. De relatie tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk is slechter geworden sinds de annexatie van Krim door Rusland.

Tip de redactie