Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Amerikaanse senaat, heeft Roy Moore opgeroepen zich terug te trekken als kandidaat voor de senaat. Moore ligt de afgelopen dagen onder vuur vanwege seksueel contact met een 14-jarige.

Eerder stopten de Republikeinen al met de fondsenwerving voor Moore. De politicus uit Alabama wordt ervan beschuldigd dat hij op 32-jarige leeftijd seksueel contact had met een minderjarig meisje. 

Een tweede vrouw die stelt dat Moore zich aan haar opdong toen zij minderjarig was, meldde zich maandag. Tijdens een persconferentie vertelde zij dat de senaatskandidaat zich jaren geleden aan haar opdrong, haar kleren uittrok en probeerde haar te dwingen tot orale seks.

Toen de toen 16-jarige serveerster dit weigerde en zei dat zij het anderen zou vertellen, dreigde Moore dat niemand haar verhaal zou geloven omdat hij de openbaar aanklager van de staat was.

De inmiddels 70-jarige Moore, een fundamentalistische christen, hoopt bij een verkiezing in december de Senaatszetel voor Alabama in de wacht te slepen. Moore ontkent de verhalen.

Trump

Diverse prominente Republikeinen riepen Moore al op zich terug te trekken. Een woordvoerder van Trump liet weten dat Moore moet stoppen, als de beschuldigingen waar blijken te zijn.

De landelijke Republikeinse partij kan hem niet dwingen om op te stappen. De termijn om de kandidatuur te wijzigen, is al gesloten. De stembiljetten zijn al gedrukt en sommige kiezers die per post stemmen hebben hun stem al uitgebracht.

Write-in-kandidaat

Senaatsleider McConnell suggereert nu echter dat de Republikeinen een zogenoemde 'write-in-kandidaat' gaan steunen. In theorie kunnen kiezers een naam van een nieuwe kandidaat op het stembiljet schrijven. McConnell zou denken aan Luther Strange, de Republikein die in de voorverkiezingen in Alabama verloor van Moore.

De omstreden Moore haalde in het verleden al regelmatig het nieuws met zijn opvallende uitspraken. Zo stelt hij dat moslims niet in het Amerikaanse congres zouden mogen zitten, wil hij homoseksualiteit strafbaar stellen en noemde hij de aanslagen op 9/11 een straf van God voor de goddeloosheid van de VS.