Naar schatting zestigduizend mensen hebben zaterdag deelgenomen aan een viering van een onafhankelijk Polen in de hoofdstad Warschau. Onder hen waren duizenden extreem-rechtse demonstranten. 

De mars was georganiseerd ter ere van de Poolse onafhankelijkheidsdag. Deelnemers droegen religieuze en extreem-rechtse symbolen bij zich en pleitten voor een 'wit Europa'.

De jaarlijkse mars wordt gehouden op de dag waarop de hergeboorte van Polen als natiestaat in 1918 wordt herdacht. Het Oost-Europese land was daarvoor 123 jaar lang geen natie, maar eigendom van buurlanden.

De officiële herdenkingsplechtigheden, die werden voorgezeten door de Poolse president Andrzej Duda en bijgewoond door president van de Europese Unie en voormalige Poolse premier Donald Tusk, werden overschaduwd door de extreem-rechtse bijeenkomst, die een van de grootste van Europa is, meldt The Washington Post.

Extreem-rechtse leiders vanuit heel Europa, zoals de Brit Tommy Robinson (voormalige English Defense League) en de Italiaan Roberto Fiore (Forza Nuova) reisden af naar de Poolse hoofdstad om de demonstratie bij te wonen. De leus die het thema voor de mars vormde was: "Wij willen God".

Tienduizenden Polen lopen mee in extreem-rechtse mars
61
Tienduizenden Polen lopen mee in extreem-rechtse mars

Fascistische symbolen

Veel van de deelnemers waren jonge, witte mannen, maar ook families en oudere Polen namen deel aan de demonstratie. Er was veel vlagvertoon en betogers staken massaal fakkels en rookbommen af. Sommige deelnemers droegen spandoeken bij zich, waarop leuzen zoals 'Wit Europa van broederlanden' en fascistische symbolen uit de jaren 30, zoals de zogeheten falanga, stonden afgebeeld.

De Poolse minister van Binnenlandse Zaken, Mariusz Blaszczak, noemde de mars een "prachtig gezicht". De Poolse regeringspartij Wet en Gerechtigheid (PiS), waartoe Blaszczak behoort, staat sterk nationalistische en conservatief-religieus beleid voor. Blaszczak: "We zijn trots dat zo veel Polen ervoor hebben gekozen deel te nemen aan een viering die is verbonden aan de Dag van Onafhankelijkheid."

'Gewone Polen'

De Poolse publieke televisiezender TVP, die de regeringsstandpunten volgt, omschreef het evenement als "een grote mars van patriotten" en stelde dat de betoging vooral gewone Polen trok die hun liefde voor hun land wilde uitdrukken, geen extremisten.