Het Amerikaanse ruimtereisbedrijf XCOR is definitief ter ziele. Afgelopen week is faillissement aangevraagd bij een rechtbank in Fresno in de staat Californië.

Een maandenlange zoektocht naar nieuwe geldschieters had geen concrete nieuwe investeringen opgeleverd.

Topman Michael Blum heeft dat laten weten aan investeerders en klanten die een ruimtereis bij de onderneming hadden geboekt.

In een brief aan zijn "mede-astronauten" schrijft hij dat XCOR lange tijd overeind is gehouden door bijdragen vanuit de eigen raad van bestuur, maar dat dit onvoldoende is gebleken om het bedrijf te redden.

Kaartverkoop

Enkele honderden mensen, onder wie ook sommige bekende Nederlanders, hebben voor bedragen rond de 100.000 dollar een ticket gekocht bij XCOR. De eerst vlucht had al twee jaar geleden plaats moeten vinden, maar het ruimtevaartuig waarmee dat allemaal had moeten gebeuren kwam nooit af.

XCOR nam in 2014 het Nederlandse SXC (Space Expedition Corporation) over. Dat bedrijf hield zich bezig met de ticketverkoop, marketing en het opzetten van trainingen en keuringen voor mogelijke ruimtetoeristen. Zelf zou het Amerikaanse bedrijf het technische gedeelte voor zijn rekening nemen.