India is van plan om de ernstige luchtverontreiniging in de hoofdstad New Delhi te lijf te gaan door water vanuit de lucht over de stad te spuiten. De luchtkwaliteit is in de hoofdstad tot een nieuw dieptepunt gedaald en de verwachting is dat de situatie de komende dagen nog verder verslechtert.

De overheid wil vanaf een hoogte van ongeveer honderd meter water gaan sproeien. Hoeveel oppervlakte van de enorme metropool met 22 miljoen inwoners de actie zal bestrijken is niet bekend gemaakt.

Er zijn ook andere tijdelijke maatregelen uitgevaardigd. Zo mogen alle vrachtwagens die geen eerste levensbehoeften vervoeren tijdelijk de stad niet in. Ook bouwwerkzaamheden worden stilgelegd en auto's met even en oneven nummerplaten mogen slechts om de dag de stad binnenrijden.

Er werden vrijdag tien keer meer vervuilende deeltjes per kubieke meter geteld, dan veilig wordt geacht. Belangrijkste veroorzakers van de dikke grijze deken van vuile lucht die boven de stad hangt zijn de branden in landbouwgebieden rond de stad, het stof op de vele bouwplaatsen en de uitstoot van een toenemend aantal auto's.

Mondkapjes

Dinsdag lag een groot deel van het openbare leven in New Delhi stil vanwege de smog. Scholen bleven dicht, duizenden arbeiders meldden zich ziek en bij de winkels die mondkapjes verkochten stonden lange rijen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO overlijden elk jaar in India circa 620.000 mensen aan ziekten die te koppelen zijn aan luchtvervuiling.