Als de door Saudi-Arabië geleide coalitie geen humanitaire hulp toelaat in Jemen leidt dat tot ''de grootste hongersnood die de wereld in meerdere decennia heeft gezien met miljoenen slachtoffers tot gevolg". Dat heeft noodhulpcoördinator Mark Lowcock van de Verenigde Naties woensdag gezegd.

De door Saudi-Arabië geleide coalitie, die tegen de Houthi-rebellen in Jemen vecht, liet maandag weten dat zij alle toegangen per lucht, land en zee tot het Arabische schiereiland sluit om zo de wapenleveranties aan de Houthi-rebellen vanuit Iran tegen te houden.

Door de Saudische blokkade verslechtert de humanitaire crisis in Jemen, die volgens de VN zeven miljoen mensen op de rand van een hongersnood heeft gebracht.

De VN kondigde woensdag aan te onderzoeken of de blokkade in strijd is met de internationale wetten.

Het besluit volgde op de onderschepping van een uit Jemen afgevuurde raket nabij de Saudische hoofdstad Riyad afgelopen zaterdag. Volgens de VS werd die door Iran geleverd aan de Houthi's. De VS heeft de VN gevraagd Iran ter verantwoording te roepen voor het schenden van twee VN-resoluties.

De Saudische kroonprins beschreef de wapenleveranties van Iran dinsdag als "directe militaire agressie" die als een oorlogsdaad kan worden gezien.

Burgerslachtoffers

Door de burgeroorlog in het straatarme Arabische land zijn sinds 2015 meer dan tienduizend doden gevallen. De door de Saudi-Arabië geleide internationale coalitie heeft al duizenden luchtaanvallen uitgevoerd tegen de Houthi-rebellen, die de hoofdstad Sanaa en een deel van het noorden van het land controleren. Daarbij worden burgerslachtoffers niet geschuwd.

De strijd in Jemen wordt gezien als een zogeheten oorlog bij volmacht, die door aartsvijanden Saudi-Arabië en Iran wordt gebruikt om uit te vechten wie de belangrijkste regionale grootmacht is.