De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft woensdag laten weten een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in Qatar te sluiten, na nieuwe beloftes van de gastheer van het WK voetbal in 2022 om rechten van arbeiders beter te zullen beschermen. 

De ILO nam het unanieme besluit tijdens een bestuursvergadering in Genève. Qatar heeft zich verbonden aan een driejarig programma om samen met de internationale vakbond een aantal toegezegde hervormingen door te voeren.

Sinds de toewijzing van het WK  aan Qatar is er veel te doen om de naar verluidt erbarmelijke omstandigheden waaronder zo'n anderhalf miljoen gastarbeiders moeten werken. Qatar heeft goedkope werklui uit onder meer Bangladesh en Nepal ingehuurd om aan de bouw van nieuwe stadions mee te werken.  

De gastarbeiders hebben onderdak, maar de woonomstandigheden zijn vaak erbarmelijk. De migranten moeten vaak in de hitte werken. Dat veroorzaakt veel lichamelijke klachten, soms met dodelijke afloop. De afgelopen paar jaar publiceerden mensenrechtenorganisaties meerdere rapporten, waarin melding werd gemaakt van honderden doden.

Overeenkomst

De werknemers dienden een klacht in bij de ILO, maar de arbeidersorganisatie laat nu weten geen nader onderzoek naar Qatar in te stellen. Volgens Qatarese staatsmedia ondertekende het oliestaatje op 25 oktober arbeidsbeschermingsovereenkomsten met 36 landen, waarin Qatar zegt betere werkomstandigheden voor de arbeiders na te zullen streven. Ook heeft de regering een nauwere samenwerking met de ILO beloofd.

De Nederlandse vakbond FNV reageerde vorige week enthousiast over de beloofde maatregelen van Qatar. In 2015 riep de vakbond de wereldvoetbalbond FIFA op actie te ondernemen vanwege "levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden" in Qatar. De FNV baseerde zich destijds op cijfers van de internationale vakbond ITUC, waaruit bleek dat vierduizend arbeidsmigranten die meewerken aan de bouw, vóór het WK zullen overlijden.