De gouverneursverkiezingen in de Amerikaanse staat Virginia zijn dinsdag gewonnen door de Democratische kandidaat Ralph Northam. Ook in New Jersey werd de Republikeinse kandidaat verslagen door een Democraat, voormalig Duitsland-ambassadeur Phil Murphy. 

Northam wist in Virginia 52 procent van de stemmen te verzamelen. De Republikeinse kandidaat, Ed Gillespie, bleef steken op 46 procent. De staat blijft daarmee in handen van de Democraten.

In New Jersey speelde de impopulariteit van de vorige gouverneur, de Republikein Chris Christie, zijn partijgenoot Kim Guadagno parten. Ze eindigde op ruime afstand achter Murphy.

De verkiezingen in de twee staten worden gezien als een graadmeter voor de populariteit van president Donald Trump. 

Virginia

Vooral de verkiezingsstrijd in Virginia was hevig. De Democraten toonden zich vastbesloten het maatschappelijke verzet tegen het beleid van Trump om te zetten in verkiezingsoverwinningen.

De Republikein Gillespie zag zich op zijn beurt gesteund door diezelfde president en nam sommige van Trumps verkiezingstactieken over. Hij viel zijn tegenstander hard aan op het gebied van immigratie, bendegeweld en standbeelden van Zuidelijke prominenten uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

Trump sprak tijdens de campagne zijn zegen uit over de kandidatuur van Gillespie, maar onmiddellijk na diens nederlaag distantieerde de president zich op Twitter van zijn Republikeinse partijgenoot. "Ed Gillespie heeft hard gewerkt, maar heeft mij of waar ik voor sta niet omarmd", schreef hij.

Burgemeesters

Dinsdag vonden er ook burgermeestersverkiezingen plaats in verschillende Amerikaanse steden. De burgemeester van New York, de Democraat Bill de Blasio, werd herkozen met tweederde van de stemmen. Ook Boston en Detroit herkozen Democratische burgemeesters.