De wapens en munitie die in oktober werden opgevist uit het kanaal Brussel-Charleroi kunnen niet van de beruchte Bende van Nijvel zijn geweest. Dat blijkt uit een voorlopige analyse, melden Belgische media dinsdag op basis van informatie van justitie.

De vondst in het kanaal werd dit voorjaar door drie jonge magneetvissers gedaan. In twee metalen dozen met het opschrift 'Rijkswacht' vonden zij een riotgun, een revolver en duizend stuks munitie.

Uit analyse blijkt dat de munitie uit de jaren negentig dateert, en een revolver die zou zijn gestolen bij een overval op een wapenhandelaar in 1982 blijkt daar nu niet vandaan te komen.

In het kanaal Brussel-Charleroi werden in 1986 vlakbij Nijvel al eens zakken met munitie, een kogelwerend vest en een pistool opgediept. Onderzoek naar een link met de Bende van Nijvel leidde tot niets. Ook twee speciale onderzoekscommissies kwamen niet verder.

Rijkswacht

De Bende van Nijvel pleegde in de jaren tachtig een reeks bloedige roofovervallen waarbij 28 doden vielen. Het motief van de bende en de daders is nooit achterhaald. Al dertig jaar gaat het verhaal dat leden van de rijkswacht erbij betrokken waren. Het onderzoek werd onlangs nieuw leven ingeblazen omdat een oud-rijkswachter op zijn sterfbed opbiechtte dat hij bendelid 'de reus' was.

De Belgische minister van Justitie Koen Geens breidde het onderzoeksteam van vijf dat op de zaak zat vorige week uit met negen experts uit de federale gerechtelijke politie en het zogeheten Comité P, dat toezicht houdt op de politie.