Een grote groep burgemeesters uit Catalonië heeft in Brussel opgeroepen de afgezette Catalaanse regering te steunen. 

Tussen de gebouwen van de Europese Commissie en de Europese Raad zongen zij het Catalaanse volkslied en pleiten ze voor de vrijlating van ''politieke gevangenen’’.

''Leve de republiek", scanderen de burgemeesters en hun aanhang. Een stukje verderop stonden tegenstanders van de separatisten met Spaanse vlaggen. Elders in Brussel vroegen Catalaanse ondernemers aandacht voor de volgens hen funeste economische gevolgen van een afscheiding.

In kunstencentrum Bozar voegde de uitgeweken oud-premier Carles Puigdemont zich bij de groep van zo'n tweehonderd burgemeester, die steun betuigen aan de afgezette regering van Catalonië. Puigdemont werd er door de tweehonderd burgemeesters met gejuich ontvangen, terwijl zij in het Catalaans ''vrijheid, vrijheid" scandeerden.

De Spaanse regering wil dat België de uitgeweken oud-premier Carles Puigdemont en vier ex-ministers uitlevert. Dat verzoek wordt op 17 november achter gesloten deuren behandeld. Een aantal ex-ministers zit in de cel in Spanje.

De betogers kregen geen officiële ontvangst. De Europese Commissie en de meeste EU-landen zien de kwestie als een Spaanse aangelegenheid.