Het motief van de schutter die zondag in een kerk in het Texaanse plaatsje Sutherland Springs 26 mensen doodschoot is volgens de politie "huiselijk". Hij had geen racistische of religieuze beweegredenen. 

Dat meldt de politie maandag op een persconferentie. Er is geen terroristisch onderzoek ingesteld, meldt de FBI.

De schutter zou volgens de politie enkele bedreigende berichten hebben gestuurd naar zijn schoonmoeder. Eerder maandag werd bekend dat de schoonfamilie van de schutter regelmatig de kerk bezocht. Zij waren op het moment van de schietpartij niet aanwezig. Volgens CNN zou echter de oma van de vrouw van de schutter een van de 26 dodelijke slachtoffers zijn. 

De oud-militair opende zondagavond het vuur op de First Baptist Church waar op dat moment een dienst aan de gang was. Naast 26 doden vielen er ook ruim twintig gewonden. De leeftijden van de slachtoffers variëren van 18 maanden tot 77 jaar.

De schutter pleegde waarschijnlijk zelfmoord. De autoriteiten gaan er op dit moment niet vanuit dat de man door anderen om het leven is gebracht.

Oud-militair

Amerikaanse media meldden maandagochtend dat de dader een oud-militair was. De 26-jarige man was tussen 2010 en 2014 werkzaam als logistiek medewerker bij de Amerikaanse luchtmacht. Hij werd in 2012 door een militaire rechtbank veroordeeld wegens mishandeling van zijn vrouw en kind. Hij kreeg een celstraf van twaalf maanden opgelegd en werd uiteindelijk in 2014 ontslagen.