De Amerikaanse ambassade in Turkije heeft maandag bekendgemaakt weer op beperkte schaal visa te gaan verstrekken. Daarop liet de Turkse ambassade in Washington weten ook weer "beperkt" visa te zullen uitgeven.

Ankara en Washington liggen al geruime tijd met elkaar overhoop en ze schortten 9 oktober de verstrekking van gewone visa voor elkaars landgenoten op. De Turkse premier Binali Yildirim brengt deze week een bezoek aan de VS om de relaties te verbeteren. Hij komt dinsdag aan en ontmoet woensdag in het Witte Huis de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.

De Amerikaans-Turkse spanningen bereikten een hoogtepunt toen begin oktober een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul werd opgepakt. Hij wordt ervan verdacht banden te hebben met de islamitische denker en politicus Fethullah Gülen. De Turkse regering beschuldigt Gülen ervan achter de mislukte militaire staatsgreep half juli vorig jaar te zitten.

De Amerikaanse ambassade liet weten dat garanties zijn ontvangen dat lokale medewerkers niet zullen worden opgepakt voor het doen van hun werk. Daarom zou de veiligheidssituatie weer voldoende zijn verbeterd en kunnen weer beperkt visa worden verstrekt.

"We maken ons nog wel zorgen over de bestaande zaken tegen opgepakte lokale medewerkers van onze vertegenwoordiging in Turkije", aldus de ambassade in een verklaring.