De Australische premier Malcolm Turnbull wil van alle leden van het parlement een verklaring dat zij alleen de Australische nationaliteit bezitten, zoals de grondwet vereist.

Het hooggerechtshof besliste onlangs dat vijf parlementsleden, onder wie vicepremier Barnaby Joyce, de volksvertegenwoordiging moeten verlaten omdat zij een dubbele nationaliteit hebben.

Turnbull wil nu dat alle parlementsleden zelf nagaan welke nationaliteit zij bezitten. Als zij van een eventuele tweede nationaliteit afstand hebben gedaan, moeten zij daarvan schriftelijk bewijs overleggen.

De grondwettelijke eis van een enkelvoudige nationaliteit moet verdeelde loyaliteiten bij parlementsleden voorkomen. Turnbull zei eerder dat het hooggerechtshof de grondwet wel ''erg streng'' uitlegt.

Hij zinspeelde op een mogelijke aanpassing van de grondwet, omdat ruim de helft van de bevolking van Australië in een ander land geboren is of een ouder heeft die uit een ander land komt. Aanpassing kan alleen door middel van een referendum.