De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont en zijn vier ex-ministers zijn zondagavond door een Belgische rechter op vrije voeten gesteld in afwachting van de behandeling van het Europese aanhoudingsbevel tegen hen. Puigdemont en de anderen meldden zich zondagochtend zelf bij de politie in Brussel.

Belgische media melden zondagavond dat de vrijgelaten Catalaanse politici wel in België moeten blijven.

De rechter heeft vijftien dagen de tijd om te besluiten of Puigdemont en de vier anderen al dan niet worden uitgeleverd aan Spanje. Tegen dat besluit kan in beroep worden gegaan, waarop een rechterlijke uitspraak nog eens twee weken kan duren. Als laatste is er nog de mogelijkheid om cassatie aan te tekenen.

Puigdemont en de vier oud-bewindslieden vertrokken vorige week naar België, nadat de Spaanse premier Mariano Rajoy de Catalaanse regioregering ontbond. Rajoy deed dat omdat het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid van de regio had uitgeroepen in de nasleep van een omstreden referendum.

De afgezette politici worden in het Europees arrestatiebevel dat een Spaanse rechter vrijdag tegen hen uitvaardigde onder meer beschuldigd van rebellie, opruiïng en verduistering. Puigdemont heeft een Belgische advocaat in de arm genomen om zijn eventuele uitlevering aan te vechten.

Medewerking

De oud-regiopresident liet zaterdagmiddag op Twitter weten dat hij en zijn vier ministers bereid zijn tot volledige medewerking met de Belgische justitie. Dat deed Puigdemont in het Nederlands.