Premier Saad al-Hariri van Libanon heeft zaterdag zijn aftreden bekendgemaakt. Hij stapt op omdat zijn leven in gevaar zou zijn. Hij vreest voor een aanslag.

''Libanon lijkt steeds meer op het Libanon voor de liquidatie van martelaar Rafik al-Hariri", zei hij tijdens een televisietoespraak. "Ik merk dat er een complot wordt gesmeed om mij van het leven te beroven." Rafik al-Hariri was ook premier van Libanon en is de vader van Al-Hariri.

De aftredende premier bekritiseerde in zijn toespraak ook Iran en diens Libanese bondgenoot Hezbollah. Volgens hem maakt Iran zich schuldig aan het zaaien van angst en verderf in de regio. 

Iran verwacht dat de spanningen in Libanon en daarbuiten zullen toenemen, als gevolg van al-Hariri's besluit. "Zijn onrealisatische en ongefundeerde uitspraken zijn een indicatie dat het aftreden een nieuw scenario is voor het creëren van spanningen", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Telefonisch

Medewerkers van de Libanese president Michel Aoun laten weten dat Al-Hariri "van buiten Libanon" telefonisch zijn ontslag heeft ingediend en dat Aoun op zijn terugkeer wacht om de "omstandigheden van het ontslag" aan te horen. Het is onduidelijk wie hem gaat opvolgen.

De soennitische premier reisde een dag voor de bekendmaking van zijn aftreden naar Saoedi-Arabië. Al-Hariri was ook premier tussen 2009 en 2011. Zijn huidige termijn begon vorig jaar november, nadat er een coalitie was gevormd na jaren van politieke impasse. Volgens de Saudische minister Thamer al-Sabhan had het persoonlijke beveiligingsteam van al-Hariri informatie over een plot voor een aanslag.

De coalitie bestaat uit alle grote politieke partijen van Libanon, waaronder de sjiitische Hezbollah die uiteindelijk de president mocht leveren. De samenwerking werd gezien als een overwinning voor Iran en Hezbollah.