Na het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië doet Servië een nieuwe poging om een oplossing te vinden voor zijn afvallige voormalige provincie Kosovo. 

''Als Spanje kan vechten voor zijn Catalonië-concept, dan kunnen wij Serviërs ook voor ons land strijden'', citeerde de regeringskrant Novosti zaterdag in Belgrado minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dacic. Hij roept op tot een internationale conferentie om het decennia-oude probleem met Kosovo op te lossen.

Het vrijwel uitsluitend door Albanezen bewoonde Kosovo scheidde zich bijna tien jaar geleden van Servië af en wordt intussen als onafhankelijk land erkend door ongeveer 110 staten, waaronder de Verenigde Staten, België en Nederland. Spanje erkent Kosovo overigens niet. 

Servië accepteert de internationale erkenning niet en eist zijn voormalige provincie terug. In 1999 dwongen NAVO-bombardementen Servische milities zich terug te trekken uit Kosovo. Eerder hadden Serviërs met grof geweld rond achthonderdduizend Albanezen het land uitgedreven. 

De Europese Unie probeert al jarenlang vrijwel tevergeefs te bemiddelen tussen Servië en Kosovo.