De Spaanse rechtbank heeft vrijdag een Europees arrestatiebevel voor de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont uitgegeven. 

Dat meldt het Spaans hooggerechtshof in een verklaring. De Spaanse openbaar aanklager had daar eerder om gevraagd. 

Puigdemont vluchtte naar Brussel nadat het Catalaanse regionale parlement was ontslagen door de Spaanse premier Mariano Rajoy. Ook tegen vier voormalige kabinetsleden die met Puigdemont naar België reisden zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Zij worden allen door justitie beschuldigd van opruiing, misbruik van publieke gelden en van vertrouwen. 

De Belgische aanklager bevestigt dat de arrestatiebevelen zijn ontvangen en heeft de bevelen in onderzoek. Een onderzoeksrechter zal zich naar alle waarschijnlijkheid komend weekend buigen over de arrestatiebevelen. 

Puigdemont zit op dit moment nog steeds in België en kwam eerder ook niet opdagen voor verhoren voor de rechtbank over het volgens de autoriteiten illegaal uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. De voormalige president van Catalonië wilde graag via video getuigen maar de rechter wees dat verzoek vrijdag af. 

Honderd dagen

De procedure rond de eventuele uitlevering van Puigdemont door België aan Spanje kan honderd dagen duren. Dat meldden Belgische media op basis van informatie van minister van Justitie Koen Geens.

De periode van honderd dagen die de minister heeft becijferd, begint vanaf het moment dat Puigdemont wordt aangehouden. In de periode is er verhoor door de onderzoeksrechter, een besluit van de raadkamer over uitlevering en zijn er diverse beroepsmogelijkheden.

Verhoren

Donderdag begonnen in Madrid de verhoren van de afgezette leden van de Catalaanse regering en enkele parlementsleden voor het Spaanse Hooggerechtshof. Daarbij verschenen vijftien van de twintig verdachten voor de rechter.

Negen van de vijftien aanwezige politici legden donderdag daadwerkelijk een verklaring af. De rechter besloot dat acht van hen voorlopig de cel in moeten. De politici, onder wie de voormalig Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras, worden in de aanloop naar hun proces in voorlopige hechtenis genomen. 

Santi Vila

Alleen de voormalige bestuurder Santi Vila kan op vrije voeten blijven. Hij moet wel 50.000 euro borg betalen, berichtte de Spaanse krant El País. Santi Vila had ontslag genomen voordat het Catalaanse regioparlement voor onafhankelijkheid stemde.

De Spaanse openbare aanklager had het Hooggerechtshof gevraagd om de Catalaanse leiders vast te zetten in afwachting van het onderzoek naar het uitroepen van de onafhankelijkheid vorige maand.

Puigdemont, die sinds maandag met nog vier van zijn ministers in Brussel zit, heeft zich niet gemeld. Hij wordt verdacht van opruiing, rebellie en misbruik van belastinggeld.

Meewerken

De Belgische advocaat van Puigdemont, Paul Bekaert, liet aan persbureau Reuters weten dat Puigdemont "zal meewerken met de Spaanse en Belgische autoriteiten", maar dat het in de huidige situatie "beter is wat afstand te houden." Puigdemont zei dinsdag in Brussel naar Spanje te zullen terugkeren als hij "voldoende garanties" van de regering in Madrid krijgt.

Het Hooggerechtshof liet donderdag weten dat het ondervragen van zes topambtenaren op verzoek van hun advocaten is uitgesteld tot 9 november. Onder hen is de voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell.