President Donald Trump zegt dat hij zich weinig kan herinneren van de conversatie met zijn buitenlandadviseurs in maart 2016. Tijdens dit gesprek werd een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin voorgesteld.

Het gesprek is belangrijk voor de bewijslast in het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

"Ik kan me er heel weinig van herinneren", stelde Trump vrijdag tegen journalisten. "Het was een zeer onbelangrijke bijeenkomst."

Eerder deze week stelde het Witte Huis dat Trump zich de ontmoeting niet kon herinneren. Zijn woordvoerder Sarah Sanders meldde dit in een reactie op vragen over de suggestie van adviseur George Papadopoulos aan Trump. 

Leugens

Papadopoulos pleitte schuldig te zijn aan liegen tegenover FBI-agenten over het contact met mensen die stelden banden te hebben met hooggeplaatste Russische functionarissen.

De adviseur wist ook dat de Russen duizenden mails van Hillary Clinton in handen hadden. Hij loog vervolgens tegen de FBI over het moment dat hij hiervan op de hoogte werd gebracht en over de afkomst van deze informatie.

Naast Papadopoulos zijn ook voormalig Trump-campagneleider Paul Manafort en zijn zakenpartner Rick Gates aangeklaagd door speciaal aanklager Robert Mueller. Zij hebben verklaard niet schuldig te zijn aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten.

Samenzwering

Mueller werd in mei, vlak na het ontslag van FBI-directeur James Comey, aangesteld om onderzoek te doen naar pogingen van Rusland de verkiezingen te beïnvloeden. Hij gaat tevens na of er sprake was van samenzwering met het campagneteam van Trump.

Ook onderzoekt hij of Trump geprobeerd heeft de rechtsgang te belemmeren. De president heeft alle betrokkenheid bij de Russische inmenging van de verkiezing tot dusver ontkend.