De Iraakse autoriteiten zijn niet in staat om de daders van gruwelijkheden tijdens de slag om Mosul effectief te vervolgen. Het land moet daarom volgens een VN-rapport maatregelen nemen om te zorgen dat daders hun straf niet ontlopen.

De maandenlange gevechten in Mosul gingen volgens het onderzoek van het Kantoor van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN (Ohchr) en de VN-missie in Irak gepaard met grootschalige mensenrechtenschendingen. Daar maakte vooral terreurorganisatie Islamitische Staat zich schuldig aan.

De vervolging van de daders heeft echter de nodige voeten in de aarde. ''Iraakse rechtbanken en tribunalen hebben geen jurisdictie over internationale misdrijven'', concluderen onderzoekers, die onder dergelijke misdrijven onder meer genocide verstaan.

Ook biedt de Iraakse wetgeving onvoldoende garanties dat verdachten een eerlijk proces krijgen, aldus het rapport. De autoriteiten zouden volgens onderzoekers een beroep kunnen doen op het Internationaal Strafhof in Den Haag om te zorgen dat daders berecht worden.