De Spaanse openbare aanklager heeft het Hooggerechtshof in Madrid gevraagd Catalaanse leiders vast te zetten in afwachting van het onderzoek naar het uitroepen van de onafhankelijkheid vorige maand.

Donderdag begonnen in Madrid de verhoren voor de rechtbank van de afgezette leden van de Catalaanse regering en enkele parlementsleden. 

Negen leden van het kabinet legden een verklaring af. De afgezette Catalaanse president Carles Puidgemont, die sinds maandag in Brussel zit, heeft zich niet gemeld. Hij wordt verdacht van opruiing, rebellie en misbruik van belastinggeld.

De voorzitter van het Spaanse Hooggerechtshof liet donderdag weten dat het uitvaardigen van een Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont een logische volgende stap zou zijn als de afgezette leider niet komt opdagen. Zijn Belgische advocaat Paul Bekaert heeft donderdag aan persbureau Reuters laten weten dat Puigdemont "zal meewerken met de Spaanse en Belgische autoriteiten", maar dat het in de huidige situatie "beter is wat afstand te houden."

Uitstel

Het Hooggerechtshof heeft donderdag laten weten dat het ondervragen van zes topambtenaren op verzoek van hun advocaten is uitgesteld tot 9 november, meldt persbureau AP. Onder hen is de voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell.

Voor een van de kabinetsleden vroeg de aanklager vrijlating met een borgsom. Santi Vila trad vrijdag af even voor de verklaring voor onafhankelijkheid in het parlement.