De laatste overval van de beruchte Belgische Bende van Nijvel, op een supermarkt in Aalst, zou mogelijk zijn gemaakt door de Belgische rijkswacht. Een oud-rijkswachter heeft volgens Vlaamse media twee weken geleden aan de federale politie verklaard dat het om een 'inside job' ging.

De oud-rijkswachter had naar eigen zeggen van hogerhand het bevel gekregen om op 9 november 1985 de bewaking van de Delhaize-supermarkt in Aalst een halfuur voor sluitingstijd terug te trekken. Kort na het vertrek van de twee rijkswachters overviel de bende de supermarkt. Er vielen acht doden.

Jef Vermassen, de advocaat van een van de slachtoffers in Aalst, zei woensdag op de Vlaamse televisie twee weken geleden "een gouden tip" over de Bende van Nijvel te hebben binnengekregen die "doorslaggevend van aard kan zijn." Vermassen wilde niet bevestigen dat hij doelde op de verklaring van de rijkswachter.

Het Openbaar Ministerie stelt in een reactie dat de beweringen van Vermassen zijn gecontroleerd en nergens toe hebben geleid. ''Het gaat om non-nieuws", zei de procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, tegen de zender RTBF.

Bij de overvallen van de Bende van Nijvel vielen in de jaren tachtig 28 doden. De daders en hun motieven zijn nooit achterhaald. Dinsdag maakte minister Koen Geens (Justitie) bekend dat hij het onderzoeksteam van vijf uitbreidt met negen experts uit de federale gerechtelijke politie en het zogeheten Comité P, dat toezicht houdt op de politie.

Reus

Het onderzoek raakte onlangs in een stroomversnelling geraakt omdat rijkswachter Christiaan B. op zijn sterfbed aan zijn broer opbiechtte dat hij bendelid 'de reus' was.

'De reus' had volgens getuigen de leiding bij de in militaire stijl uitgevoerde aanslagen. B. was ook lid van een elite-commando van de rijkswacht. Al dertig jaar zijn er geruchten dat de rijkswacht bij de bende betrokken was.