De Catalaanse regeringsleiders verschijnen donderdag voor het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid. Alleen de afgezette Catalaanse president Carles Puidgemont heeft zich niet gemeld. 

De voorzitter van het Spaanse Hooggerechtshof heeft donderdag laten weten dat het uitvaardigen van een Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont een logische volgende stap zou zijn als de afgezette leider niet komt opdagen. 

Puigdemont was eerder opgeroepen om te getuigen, nadat hij vorige week de onafhankelijkheid van Catalonië uitriep. Hij wordt verdacht van opruiing, rebellie en misbruik van belastinggeld.

Advocaat

Puigdemont zit sinds maandag in Brussel omdat hij naar eigen zeggen niet de garantie heeft dat hij zijn werk vanuit Barcelona kan uitvoeren. Zijn Belgische advocaat Paul Bekaert heeft donderdag aan persbureau Reuters laten weten dat Puigdemont "zal meewerken met de Spaanse en Belgische autoriteiten", maar dat het in de huidige situatie "beter is wat afstand te houden."

Parlementsvoorzitter

De andere vijftien Catalaanse overheidsambtenaren zijn donderdag wel in Madrid om een verklaring af te leggen. Het gaat om acht voormalige kabinetsleden, zes regionale topambtenaren en de voorzitter van het Catalaanse parlement. Het Hooggerechtshof heeft inmiddels laten weten dat het ondervragen van de zes tomambtenaren, waaronder de voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell, op verzoek van hun advocaten is uitgesteld tot 9 november. 

Paspoort afgeven

Rechters zullen bepalen of zij tijdens het onderzoek gevangen zullen worden gezet. Het kan ook zijn dat er een borgsom wordt vastgesteld die zij moeten betalen, of het Hooggerechtshof kan opleggen dat zij hun paspoort moeten afgeven om te voorkomen dat zij, net als Puidgemont, het land zullen verlaten.

Als er inderdaad een internationaal arrestatiebevel tegen Puigdemont wordt uitgevaardigd, maakt het dat voor hem bijna onmogelijk aan de verkiezingen van 21 december mee te doen.