Politieke partijen in Noord-Ierland zijn er niet in geslaagd een nieuwe regering te vormen. De onderhandelingen zijn mislukt, meldde een van de twee partijen, Sinn Féin, woensdag. 

De Britse regering is begonnen om het bestuur van Noord-Ierland weer naar zich toe te trekken.

De republikeinse Sinn Féin en de Partij van de Democratische Unionisten (DUP) onderhandelen sinds maart over een nieuwe regering. Een van de pijnpunten bij de onderhandelingen is de gedoogsteun die de DUP geeft aan de Britse regering waardoor die volgens Sinn Féin haar neutraliteit heeft verloren.

Toch is niet alle hoop op een deal vervlogen. Sinn Féin liet onmiddellijk na de mislukking weten dat men bereid is de gesprekken te hervatten. De Unionisten hebben zich daar nog niet over uitgelaten.

De politieke crisis in Noord-Ierland begon in januari. Toen trad vicepremier Martin McGuinness (Sinn Féin) af vanwege een ruzie over het beleid van premier Foster. Daarop werden in maart nieuwe verkiezingen gehouden.

Londen heeft inmiddels de eerste stappen gezet om een jaarlijkse begroting voor Noord-Ierland in elkaar te zetten bij gebrek aan een Noord-Ierse regering. Het is voor het eerst in jaren dat dit gebeurt en het kan een grote stap zijn in de richting van centraal bestuur vanuit Londen.