Bij een aanslag met een voertuig in het centrum van New York zijn zeker acht doden gevallen. Een pick-up is op mensen ingereden, de bestuurder is aangehouden.

Burgemeester Bill de Blasio meldt op een persconferentie dat er twaalf gewonden zijn. Hij spreekt van een "laffe daad van terreur". Volgens de autoriteiten is er geen aanleiding om uit te gaan van een groter terreurplan.

Het incident vond plaats in het stadsdeel Manhattan, in de buurt van het World Trade Center.

Een voertuig reed over een fiets- en voetpad en raakte daarbij meerdere mensen. Vervolgens botste het voertuig op een schoolbus. De bestuurder stapte uit en droeg twee nepwapens. Daarop werd hij door een toegesnelde agent in zijn maag geschoten en gearresteerd.

Het gaat om een 29-jarige man, die momenteel in het ziekenhuis ligt. Bronnen rond het onderzoek hebben tegen CNN gezegd dat het om een man uit Oezbekistan gaat. Hij zou in de auto een briefje achter hebben gelaten waarop hij trouw zweert aan IS.

Persbureau AP meldt woensdagochtend dat Taxi-app bedrijf Uber heeft bevestigd dat de verdachte een chauffeur is voor het bedrijf.

Beelden tonen ravage na aanslag in New York
57
Beelden tonen ravage na aanslag in New York

Aanslag

De dader riep 'Allahu Akbar' (god is groot) toen hij uit het voertuig stapte. De autoriteiten behandelen de situatie als een terroristische aanslag, zo meldt Reuters. De anti-terrorisme taakgroep van de FBI heeft het onderzoek overgenomen.

Een deel van West Side Highway is afgesloten. De politie liet weten dat het vooralsnog niet naar andere verdachten zoekt.

Vijf van de acht omgekomen mensen komen uit Argentinië en één van de slachtoffers is een Belgische vrouw. Dat hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken van die landen bevestigd.

De pick-up die werd gebruikt door de dader is van de keten The Home Depot. Een woordvoerder van het bedrijf heeft laten weten dat het om een huurtruck gaat.

President Donald Trump heeft via Twitter gereageerd op de aanslag. "Het lijkt op een aanval van een ziek persoon", schrijft hij. "De autoriteiten volgen de ontwikkelingen". In een ander bericht zegt de president dat hij heeft opgedragen immigranten nog beter door te lichten dan nu al gebeurt.

Ook zegt Trump mee te leven met de slachtoffers. "Mijn gedachten, condoleances en gebeden voor de slachtoffers en families van de New York terreuraanval. God en jullie land staan jullie bij." 

Ook Premier Mark Rutte toonde via Twitter zijn medeleven.