De FBI stelt een onderzoek in naar het opgezegde contract om de stroomvoorziening op het door de orkaan Maria getroffen eiland Puerto Rico opnieuw aan te leggen. De klus werd, zonder aanbesteding, toegekend aan een klein bedrijf dat het werk helemaal niet aan kan.

Het bedrijf Whitefish zou mogelijk banden hebben met Ryan Zinke, de minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet van Donald Trump. Zijn zoon heeft voor Whitefish gewerkt.

Prepa, de energiemaatschappij die verantwoordelijk is voor de stroomvoorziening op het eiland, had een contract afgesloten met het bedrijf uit Montana om de elektriciteit weer aan te gaan leggen. Maar het contract kwam deze week onder vuur te liggen.

Het uurloon van de medewerkers kwam volgens het contract neer op tussen de 188 en 440 dollar per uur. Veel inwoners vonden dit een bizar bedrag, zeker gezien het feit dat het eiland in grote financiële problemen verkeert.

Aanbesteding

Bovendien rees er twijfel of het bedrijf, dat officieel slechts twee mensen in dienst heeft, de klus wel zou kunnen klaren. Daarnaast was voor het contract geen openbare aanbesteding georganiseerd, iets dat wettelijk gezien wel zou moeten.

De ontbinding van het contract betekent dat het grootste deel van de 3,4 miljoen inwoners van het eiland nog wekenlang zonder stroom zit. Voor driekwart van Puerto Rico is dat inmiddels al vijf weken het geval. De infrastructuur op het eiland werd zwaar aangetast.

Trump geeft eigen regering cijfer 10 voor hulp aan Puerto Rico na Maria
50
Trump geeft eigen regering cijfer 10 voor hulp aan Puerto Rico na Maria

Tegenslag

De overheid sprak vorige week de hoop uit dat in december, over anderhalve maand, 95 procent van alle inwoners weer stroom zouden hebben. Maar de kans dat dit wordt gehaald, lijkt nu nihil.

Het is een volgende tegenslag voor het eiland. De hulpverlening na de orkaan kwam heel traag op gang, wat president Donald Trump op veel kritiek kwam te staan. Trump zelf stelde overigens dat alle hulpverlening volgens plan was verlopen en dat het eiland eerst maar zijn financiële problemen op orde moet krijgen.