De zittende president Uhuru Kenyatta heeft de verkiezingen in Kenia zoals verwacht met ruime cijfers gewonnen. 

Kenyatta kreeg tijdens de verkiezingen afgelopen donderdag ongeveer 98 procent van de stemmen, zo maakte de kiescommissie maandag bekend. Volgens de voorzitter van de commissie zijn de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen.

Afgelopen donderdag waren er opnieuw verkiezingen in Kenia, omdat het hooggerechtshof de uitslag van de eerdere verkiezingen in augustus wegens onregelmatigheden, ongeldig had verklaard.

Net als toen was het ook afgelopen week weer onrustig tijdens de stembusgang. Bij confrontaties tussen aanhangers van de Keniaanse oppositieleider Raila Odinga en de politie in de stad Kisumu vielen zeker drie doden. 

Opkomst

De opkomst van de verkiezingen lag volgens de kiescommissie net onder de 39 procent. In augustus ging nog bijna tachtig procent van de ruim negentien miljoen stemgerechtigden naar de stembus.

Odinga boycotte de hernieuwde stembusgang, omdat hij nog altijd geen vertrouwen had in een eerlijke gang van zaken. Dat maakte een overwinning voor Kenyatta nog voorspelbaarder. 

Odinga noemde de hernieuwde verkiezingen dit weekend een "schijnvertoning". Hij pleit er daarom voor om over negentig dagen nieuwe verkiezingen uit te laten schrijven.

Keniaanse politie schiet met traangas op demonstranten
60
Keniaanse politie schiet met traangas op demonstranten