Het door de orkaan Maria getroffen Amerikaanse eiland Puerto Rico zit vermoedelijk nog maanden zonder stroom. De overheid heeft een contract met het bedrijf dat de voorzieningen zou gaan herstellen ontbonden.

Driekwart van Puerto Rico zit inmiddels vijf weken zonder stroom. De infrastructuur op het eiland werd zwaar aangetast.

Prepa, de energiemaatschappij die verantwoordelijk is voor de stroomvoorziening op het eiland, had een contract afgesloten met het bedrijf Whitefish uit Montana om de elektriciteit weer aan te gaan leggen. Maar het contract kwam deze week onder vuur te liggen.

Het uurloon van de medewerkers kwam volgens het contract neer op tussen de 188 en 440 dollar per uur. Veel inwoners vonden dit een bizar bedrag, zeker gezien het feit dat het eiland in grote financiële problemen verkeert.

Aanbesteding

Bovendien rees er twijfel of het bedrijf, dat officieel slechts twee mensen in dienst heeft, de klus wel zou kunnen klaren. Daarnaast was voor het contract geen openbare aanbesteding georganiseerd, iets dat wettelijk gezien wel zou moeten.

De ontbinding van het contract betekent dat het grootste deel van de 3,4 miljoen inwoners van het eiland nog wekenlang zonder stroom zit.

Trump geeft eigen regering cijfer 10 voor hulp aan Puerto Rico na Maria
50
Trump geeft eigen regering cijfer 10 voor hulp aan Puerto Rico na Maria

Hulpverlening

De overheid sprak vorige week de hoop uit dat in december, over anderhalve maand, 95 procent van alle inwoners weer stroom zouden hebben. Maar de kans dat dit wordt gehaald, lijkt nu nihil.

Het is een volgende tegenslag voor het eiland. De hulpverlening na de orkaan kwam heel traag op gang, wat president Donald Trump op veel kritiek kwam te staan. Trump zelf stelde overigens dat alle hulpverlening volgens plan was verlopen en dat het eiland eerst maar zijn financiële problemen op orde moet krijgen.